10 sterrenchefs

Op vrijdag 1 oktober staan deze 10 Vlaamse topchefs voor het eerst samen achter het fornuis.

Gert De Mangeleer

❋❋❋

Hertog Jan – Antwerpen

Samen met sommelier Joachim Boudens bouwde Gert De Mangeleer een heel gastronomisch imperium uit. Van de boerderij in Zedelgem waar hij met Hertog Jan *** drie sterren bij elkaar kookte, over het Brugse Zand, waar het tweetal bij L.E.S.S. Eatery * de inspiratie van hun reizen vertaalde in een bistro in Hong-Kong stijl. Ook de à la carte brasserie Bar Bulot * in Sint-Michiels werd dit jaar bekroond met een Michelinster.
Dit najaar heropent Hertog Jan in Botanic Sanctuary Antwerp, en volgt naast de deur ook een tweede locatie voor Bar bulot.

Viki Geunes

❋❋❋

Zilte – Antwerpen
Ondanks de lange lockdown werd 2021 toch een topjaar voor Viki Geunes. Begin januari bekroonde Michelin voor het eerst in lang een tweede Belgisch restaurant met drie sterren, en Zilte viel in de prijzen. Het restaurant verscheen ook in de 50 Best Discovery lijst.
Autodidact Viki Geunes schuift in zijn keuken een topproduct als prima donna naar voren. Daar komen toetsen bij van over heel de wereld. Soms doet hij dat in contrast met het product, en soms in harmonie.
Wie bij Zilte aan tafel schuift, op het dak van het MAS, krijgt er als decor de magische skyline van Antwerpen gratis bij.

Peter Goossens

❋❋❋

Hof van Cleve – Kruisem
Respect voor het product uit de regio, dat staat centraal in de keuken van Hof van Cleve, temidden van de Vlaamse Ardennen. Topchef Peter Goossens droomde nooit van een ster. Hij droomde van drié sterren. Die kwamen er in 2004 dankzij zijn nooit aflatende perfectionisme. Altijd wilde Goossens beter doen en zo zette hij sinds de jaren 90 de gastronomie in Vlaanderen op de kaart. Dat deed hij niet alleen: een hele generatie jonge topchefs leerde het vak bij Hof van Cleve, en plukt ondertussen zelf de sterren van de hemel. Hof van Cleve prijkt als eerste Belg op de 43ste plaats in The World’s 50 Best Restaurants.

Ralf Berendsen

❋❋

Restaurant Ralf Berendsen – Lanaken
Afgelopen voorjaar doopte Ralf Berendsen zijn restaurant La Source in luxehotel La Butte aux Bois om tot een plek met zijn eigen naam. De Nederlander is patissier van opleiding, en staat bekend als eeuwige perfectionist. Op het bord vindt u een klassieke basis gecombineerd met wereldwijde culinaire invloeden. Een van de bekende signature dishes is een trio van langoustine met tandoori masala, miso en couscous. Naast zijn twee sterren bij Michelin mag Berendsen ook prat gaan op een vermelding in de lijst van 50 Best Discovery.
Het is bij La Butte aux Bois trouwens evengoed genieten van de omgeving: de parktuinen gaan er naadloos over in het Nationaal Park Hoge Kempen. Een place to be voor levensgenieters en fine dining lovers.

Tim Boury

❋❋

Restaurant Boury – Roeselare

Tim Boury zette zijn eerste culinaire stappen in een eenvoudige brasserie, maar werd dankzij veel hard werk en uitzonderlijk talent later door Gault & Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Ondertussen mag hij zich de trotse eigenaar van twee sterren noemen. Koken doet het boegbeeld van de Roeselaarse gastronomie sinds kort in een grote villa met een mooie tuin errond, waar ook drie gastenkamers zijn met tot de verbeelding sprekende namen als Beluga en Sevruga. Zijn productkeuken stemt Boury af op het seizoen en die combineert hij graag met Oosterse en Mexicaanse accenten.

Nick Bril

❋❋

The Jane Antwerp – Antwerpen
Neem een oude kapel, en voeg daarbij een uiterst gedreven chef met een passie voor vis en zeevruchten: ziedaar het recept voor The Jane Antwerp. Nick Bril combineert in zijn restaurant een jonge, no-nonsense aanpak met een doorgedreven zin voor perfectie. Geen wonder dat The Jane Antwerp in geen tijd uitgroeide tot een gastronomische hotspot in de Scheldestad. Dankzij de unieke uitstraling van de kapel en het interieur van Piet Boon werd het restaurant uitgeroepen tot het mooiste restaurant ter wereld op de Restaurant and Bar Design Awards in Londen. Bovendien kreeg The Jane Antwerp een 99ste plaats in de lijst van The World’s 50 Best Restaurants en staat het ook tussen de 50 Best Discovery.

Christophe Hardiquest

❋❋

Bon Bon – Brussel

Op een prachtige locatie in de groene rand van Brussel overschouwt Christophe Hardiquest vanuit een open keuken zijn warme en gezellige restaurant. Met groenten en kruiden uit eigen tuin, een focus op Belgische klassiekers maar evengoed inspiratie uit Japan, gooit de chef hoge ogen. Daarvan getuigen een uiterst hoge score van 19,5 bij Gault & Millau en een notering in 50 Best Discovery. Hardiquest durft ook uitpakken met verrassende keuzes. Zo verkiest hij een stukje pony boven een wagyu, wegens even mooi doormarmerd, maar wel een lokale vleessoort. Eyecatchers in het interieur van Bon Bon zijn onder meer de excentrieke messencollectie, en handtasbankjes in de vorm van kleine schapen.

Thierry Theys

❋❋

Nuance – Duffel

Amper 26 was Thierry Theys, en hij had zijn tweede ster al beet. Samen met zijn vrouw Sofie bouwde hij in het centrum van Duffel een voormalig bankkantoor uit tot een fine dining restaurant waar de perfectie van de borden spat. Het luxueuze, warme interieur kreeg vorig jaar in samenwerking met Dieter Vander Velpen Architects nog een makeover met marmer, en koperen en fluwelen accenten. In zijn keuken gaat Theys voor niets minder dan een topproduct en dat combineert hij graag met Japanse accenten. Het restaurant, ook goed voor een 50 Best Discovery, staat trouwens ook bekend om zijn kunstige desserten.

Jan Tournier

❋❋

Cuchara – Lommel

Jan Tournier maakt eigenzinnige en creatieve keuzes in zijn Cuchara. Het moderne interieur speelt met het contrast tussen licht en donker, hout en leer, en kreeg een glazen boom als eyecatcher. Daarmee haalde hij dit jaar dan ook de award voor het ‘Mooiste Restaurant Design 2021’ naar Lommel. Ook keuken is bij Cuchara hedendaags, en de chef jongleert graag met Japanse invloeden zoals dashi of umeboshi. Dat resulteert in gerechten die zowel intens als elegant zijn.

Michaël Vrijmoed

❋❋

Vrijmoed – Gent

Michaël Vrijmoed mag zich gerust het uithangbord van de jonge Gentse generatie kooktalenten noemen. De chef serveert in zijn elegante herenhuis, op tafels met smetteloos wit linnen, een keuken die durft afwijken van de betreden paden. Vrijmoed draagt duurzaamheid hoog in het vaandel, en kiest met plezier voor bescheiden ingrediënten zoals knolselder, raap, zeewier of varkensstaart. Zijn aandacht voor de planeet vertaalt zich in een uiterst verfijnd groentemenu, dat ook veel niet-vegetariërs kan verleiden.

2 toptalenten van eigen bodem

Zoet of liever hartig? Of wilt u ze graag allebei? Bij Flanders Finest sluit u de avond af met chocolade en kaas van de meest getalenteerde ambachtlui van ons land.

Pierre Marcolini

Met Pierre Marcolini kan de Belgische chocolade zich geen betere ambassadeur wensen. Al op zijn 14de raakte de jonge Pierre gepassioneerd door chocolade. In 1995 richtte hij het Maison Pierre Marcolini op in Brussel. Het ging hard en Marcolini verzamelde doorheen de jaren een heleboel prijzen voor zijn pralines en patisserie. In meer dan 40 boetieks in Europa en Azië kunnen chocoholics vandaag terecht voor zijn overheerlijke creaties. Marcolini laat niets aan het toeval over en reist de hele wereld rond op zoek naar zeldzame cacaobonen. Hij is overigens een van de weinige Belgische chocolatiers die werkt volgens het bean-to-bar principe, en die dus van het pure basisproduct vertrekt.

Frederic Van Tricht

Wie in een goed restaurant al eens een kaasbordje bestelt, kent ongetwijfeld de naam Van Tricht. Al drie generaties lang selecteert Van Tricht de beste kazen van over de hele wereld, en laat ze affineren in hun rijpingscellen in stadsbrouwerij De Koninck in Antwerpen. Heel veel toprestaurants rekenen op de expertise van dit bedrijf. Frederic staat aan het roer van het familiebedrijf, dat zowel twee winkels uitbaat als een groothandel. Hij kreeg een opleiding als kok in de hotelschool van Koksijde. Daarnaast houdt Frederic zich ook bezig met de creatie van nieuwe kazen, zoals vorig jaar nog de overheerlijke Juliette.