De sterrenchefs

Op vrijdag 20 september 2024 treft u deze Vlaamse sterrenchefs alvast samen achter het fornuis.

Viki Geunes

❋❋❋

Zilte – Antwerpen

In 2021 bekroonde Michelin voor het eerst sinds lang een Belgisch restaurant met drie sterren, en Zilte viel in de prijzen. Topchef Viki Geunes wordt sindsdien beschouwd als een van de gezichten van de Belgische gastronomie. De recente toetreding tot de exclusieve gastronomische club ‘Les Grandes Tables du Monde’ vervolledigt het plaatje.
Autodidact Viki Geunes schuift in zijn keuken een topproduct als prima donna naar voren. Daarbij komen toetsen van over heel de wereld. Soms doet hij dat in contrast met het product, en soms in harmonie.
Wie bij Zilte aan tafel schuift, op het dak van het MAS, krijgt er als decor de magische skyline van Antwerpen gratis bij.

Tim Boury

❋❋❋

Restaurant Boury – Roeselare

Tim Boury zette zijn eerste culinaire stappen in een eenvoudige brasserie, maar werd dankzij veel hard werk en uitzonderlijk talent later door Gault & Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Sinds twee jaar mag hij zich tot de absolute top van ons land rekenen en werd hij door Michelin beloond met drie sterren.
Koken doet het boegbeeld van de West-Vlaamse gastronomie in een grote villa met een mooie tuin errond, waar ook enkele gastenkamers zijn met tot de verbeelding sprekende namen als Beluga en Sevruga. Zijn productkeuken stemt Boury af op het seizoen en die combineert hij graag met Oosterse accenten. 
Dankzij de Boury Academy trekt Tim Boury veel jong talent aan voor zijn restaurant, en regelmatig brengt hij ook producten op de markt, zoals onlangs nog een eigen kombucha.

Nick Bril

❋❋

The Jane Antwerp – Antwerpen

Neem een oude kapel, en voeg daarbij een uiterst gedreven chef met een passie voor vis en zeevruchten: ziedaar het recept voor The Jane Antwerp. Nick Bril combineert in zijn restaurant een jonge, no-nonsense aanpak met een doorgedreven zin voor perfectie. Geen wonder dat The Jane Antwerp in geen tijd uitgroeide tot een gastronomische hotspot in de Scheldestad. Het is het hoogst genoteerde Belgische restaurant in de World’s 50 Best met een 37ste plaats. De afgelopen jaren werd Nick Bril ook bekend bij het grote publiek dankzij zijn deelname aan tv-programma’s zoals Special Forces en Celebrity MasterChef. 

Floris Van Der Veken

❋❋

Hof van Cleve – Kruisem

De wissel aan de top bij Hof van Cleve zorgde ervoor dat begin 2024 alle ogen gericht waren op Floris Van Der Veken, die grote schoenen moest vullen na het vertrek van Peter Goossens. Hij slaagde evenwel wonderwel in die immense opdracht, en mocht bij Michelin al na acht weken het koksvest met twee sterren aantrekken.

Van Der Veken leerde het vak bij de besten: Sergio Herman en Peter Goossens. Na tien jaar klaargestoomd te zijn voor een plek in de schijnwerpers, maakte hij zijn entree dus met brio. Zijn borden laten het product schitteren, en klassieke bereidingen gaan gepaard met verrassende combinaties.

Michaël Vrijmoed

❋❋

Vrijmoed – Gent

Michael Vrijmoed mag zich gerust het uithangbord van de jonge Gentse generatie kooktalenten noemen. De chef serveert in zijn elegante herenhuis, op tafels met smetteloos wit linnen, een keuken die durft afwijken van de betreden paden. Vrijmoed draagt duurzaamheid hoog in het vaandel, en kiest met plezier voor bescheiden ingrediënten zoals knolselder, raap, zeewier of varkensstaart. Zijn aandacht voor de planeet vertaalt zich in een uiterst verfijnd groentemenu, dat ook veel niet-vegetariërs kan verleiden.

Gert De Mangeleer

❋❋

Hertog Jan – Antwerpen-Brugge

Samen met sommelier Joachim Boudens bouwde Gert De Mangeleer een heel gastronomisch imperium uit. Van de boerderij in Zedelgem waar hij met Hertog Jan drie sterren bij elkaar kookte en waar nu Bar Bulot huist, naar het Brugse Zand, waar het tweetal bij L.E.S.S. Eatery de inspiratie van hun reizen vertaalde in een bistro in Hong-Kong stijl.

Hun West-Vlaamse à la carte brasserie Bar Bulot werd in 2021 bekroond met een Michelinster. In Antwerpen is er een tweede vestiging van deze verfijne brasserie in het Botanic Sanctuary, vlak naast Hertog Jan. Dat is hét vlaggenschip en goed voor twee Michelinsterren.

 

Benoit Dewitte

Benoit Dewitte – Kruisem

Bij Benoit Dewitte schuif je aan tafel voor een totaalervaring, temidden van de Vlaamse Ardennen. In de prachtig gerenoveerde schuur dineer je met zicht op een prachtige tuin. Bij mooi weer neem je het aperitief tussen wijnranken en vijgenboom. Benoits echtgenote Geraldine Van Heuverswyn tekende voor het warme en sfeervolle interieur.

Dewitte serveert een lichte en vrouwelijke groentenkeuken met ingrediënten van lokale boeren. De Provence is hier nooit ver weg, en vindt zijn oorsprong in de opleiding die de chef genoot bij verschillende toppers in het Franse zuiden.

Al vanaf 2005 beloont Gault & Millau het restaurant met een uitzonderlijke 16 op 20, en het bordje met de Michelinster prijkt sinds 2012 op de gevel.

Edwin Menue

Cuines 33 – Knokke-Heist

De Zeeuw Edwin Menue droomde van een carrière als motorcrosser, maar een zware val dwong hem om die jeugddroom te vergeten. Na een opleiding aan de hotelschool van Terneuzen belandde hij onder de vleugels van Sergio Herman bij Oud Sluis. Drie jaar later opende Menue zijn eigen tapasrestaurant in Knokke: Cuines 33. In dat cosmopolitische restaurant combineert de chef mediterrane invloeden met oosterse smaken. Heel snel mocht Menue al een Michelinster op de gevel hangen.

Dat smaakte naar meer en dus opende de jonge chef nog twee restaurants in de badstad: grilleria en cevicheria Más Brasa en het splinternieuwe Dunas.

Willem Hiele

Willem Hiele – Oudenburg-Oostende

Tien jaar lang ontving Willem Hiele zijn gasten in het kleine vissershuisje van zijn ouders. Gastronomen uit de hele wereld kwamen naar Koksijde voor de tarbot op het vuur, en de beroemde garnalenbisque. Tot Willem besliste dat het tijd was voor iets anders, en hij naar Oostende verkaste.

In natuurgebied De Keignaert betrok hij een brutalistische villa van de hand van architect Jacques Moeschal. Daar vergast Willem Hiele zijn disgenoten op een reis door de omgeving. De natuur en de seizoenen zijn hier aan zet, en dus wisselt het menu elke dag. Maar altijd ontdekt u het DNA van Willem Hiele in uw bord, en daarin zitten zee, aarde, polders en vuur verankerd.

Martijn Defauw

Rebelle – Marke

De kleine Martijn Defauw was als kind al gebeten door koken. Hij startte met de kookboeken van Jamie Oliver, maar mikte snel hoger. Om een restaurant te kunnen openen zag de jonge chef zich gedwongen om zijn huis te verkopen. Het bleek een goede gok, want in 2022 scoorde Defauw zijn eerste Michelinster vanuit een oude arbeiderswoning. Een jaar later verbouwde Defauw het pand tot een prachtig en gezellig restaurant, waar zijn minimalistische gerechten helemaal tot hun recht komen. Martijn Defauw kiest steevast voor topproducten, en laat zich inspirereren door zijn leveranciers. Japanse toetsen zijn nooit ver weg.

Timon Michiels

Carcasse – Koksijde

Het zorgvuldig geselecteerde vlees van Dierendonck komt linea recta vanuit het slagersatelier terecht bij Carcasse. Beenhouwer Hendrik Dierendonck en chef Timon Michiels vormen een topduo dat garant staat voor kwaliteitsvlees, van kop tot staart. Maar ook vegetariërs worden niet aan hun lot overgelaten. Timon Michiels presenteert in zijn restaurant seizoensgroenten van lokale boeren in spannende combinaties.

In Koksijde verdiende de chef een Michelinster met zijn verfijnde borden waarbij de gerechten worden gegrild in de Josper houtskooloven. Niet te verwonderen dat ook de Oostkust in de lente van dit jaar uitkeek naar de komst van een tweede vestiging aan het Knokse Oosthoekplein.

Glenn Verhasselt

❋❋

Sir Kwinten – Lennik

Glenn Verhasselt is de man die erin slaagde om de hoofdinspecteur van Michelin een langoustine voor te schotelen die hem naar eigen zeggen tot het einde van zijn dagen zal bijblijven. Wie daarin slaagt, behoort tot de gastronomische top. En dus was die tweede ster binnen, bij de laatste ceremonie van Michelin.

Nochtans is de talentvolle Verhasselt nog maar een jonge dertiger.  Samen met manager Yanick Dehandschutter, die vorig jaar sommelier van het jaar werd, zorgt hij voor een unieke symbiose tussen bord en glas. Vaut le détour!

2 toptalenten van eigen bodem

Zoet of liever hartig? Of wilt u ze graag allebei? Bij Flanders Finest sluit u de avond af met chocolade en kazen van de meest getalenteerde ambachtlui van ons land.

Julius Persoone

Geen idee is te zot voor Julius & vader Dominique Persoone. Chocolade verkopen in het Paleis op de Meir? Het was hoog gegrepen maar werd een succes. The Rolling Stones chocolade laten snuiven? De Persoones presteerden het. Een eigen cacaoplantage in Mexico? Ze is er.

Vorig jaar sleepte ‘The Chocolate Line’ de Gault&Millau-award van ‘Chocolatier van het jaar 2023’ in de wacht. Na een aantal gesmaakte tv-passages en presentaties over de toekomst van chocolade wereldwijd, is het duidelijk dat Julius Persoone helemaal uit de schaduw van zijn vader is getreden.

Frederic Van Tricht

Wie in een goed restaurant al eens een kaasbordje bestelt, kent ongetwijfeld de naam Van Tricht. Al drie generaties lang selecteert Van Tricht de beste kazen van over de hele wereld, en laat ze affineren in hun gloednieuwe rijpingscellen in Wilrijk. Heel veel toprestaurants rekenen op de expertise van dit bedrijf, dat dankzij jarenlange contacten met kaasmakers exclusieve producten kan aanbieden.
Frederic staat aan het roer van het familiebedrijf, dat zowel twee winkels uitbaat als een groothandel. Daarnaast houdt Frederic zich ook bezig met de creatie van nieuwe kazen, zoals de overheerlijke Juliette, een hommage aan zijn grootmoeder.